Nu verkrijgbaar: Mooi leven. Schilderijen van Margje Kuyper, gedichten van haar man Sjoerd.

Sjoerd over de Mooi leven: 'Boeken waarin poëzie en beeldende kunst elkaar omarmen, worden meestal gemaakt door kunstbroeders en -zusters. Zelden door twee mensen die hun hele volwassen leven alles samen hebben meegemaakt.

Het gaat in dit boek om landschappen. Alle schilderijen van Margje zijn buiten gemaakt: op de Antillen, aan de grote rivieren, maar vooral in en rond Bergen. Ik was daar ook en schreef gedichten in het zand langs de kant van de weg, op terrassen in de schaduw of in het volle sterrenlicht.

We keken naar hetzelfde maar zagen iets anders. Een pen of een paletmes – dat is een wereld van verschil. In verf verdwijnt de tijd, taal is van tijd gemaakt. Margje zoekt de ziel van het landschap, die schildert ze. Ik zoek in het landschap de ruimte. Zo groot dat al mijn tijd erin past en ik die in één blik kan overzien. Dan schrijf ik van liefde en steeds vaker van dood. Zoals je soms schreeuwt van schrik, zo schilderen en schrijven wij van schoonheid. We leggen niets vast, we voegen toe.

Mooi leven – geen constatering maar een streven.'