Wanneer komt er een boek, werd fotografe Danielle Kwaaitaal de afgelopen jaren vaak gevraagd, als er op kunstbeurzen weer enkele unica werden aangeboden van haar spraakmakende serie Florilegium.
Ze moest het antwoord schuldig blijven dat wil zeggen, zolang ze bezig was met het vastleggen van Nederlandse bloemen door de seizoenen heen, onder water, in haar atelier in Amsterdam-Noord, met fascinerende en onwaarschijnlijk kleurrijke resultaten, waar je aldoor naar wilt blijven kijken. Maar nu is de serie af. En is er een boek - een overzicht van de tientallen bloemen in wier gezelschap de fotografe de afgelopen jaren heeft doorgebracht.
De naam ‘Florilegium’ verwijst naar de gelijknamige traditie die begon in de Middeleeuwen en een piek bereikte in de Gouden Eeuw, toen gefortuneerde zakenlieden die wilden pronken met hun bezit, de fijnste bloemen lieten vastleggen door professionele tekenaars, in schitterende en kostbare boeken. Hollandser kan het niet. Tegelijk is dit hedendaagse Florilegium een zinsbegoochelende ervaring, een onderdompeling in een onbekend rijk, een verkenning van onze natuur die ook een verkenning van ons eigen deinende binnenste lijkt te zijn - bestaan wij immers niet voor het grootste deel uit water?
Florilegium is een bloemlezing zonder woorden, poëzie in beelden, een oogverblindend boek dat je in huis wilt halen zodra je de foto’s van Danielle Kwaaitaal hebt gezien. Eindelijk kan het.
(Uit het voorwoord van Arjan Peters)

Boeken