Majakovski schreef ze omdat hij had gehoord dat hij er een roebel per regel voor kreeg.

Tsjoekovski begon ermee toen mensen door zijn literaire kritieken ertoe werden aangezet hem bij de autoriteiten aan te geven.

Charms en Vvedenski kregen geen poot aan de grond met hun absurdistische Vereniging van Reële Kunst en zochten een manier om in hun levensonderhoud te voorzien.

In Rusland was schrijven voor kinderen nooit iets kinderachtigs. De grootste schrijvers en dichters, van Poesjkin tot Majakovski, schreven voor kinderen. Het is een kinderliteratuur die tot het werelderfgoed gerekend mag worden, en dat geldt met name voor de literatuur die ontstond tussen 1917 en 1940. Juist tegen de verstikkende opvoedkundige principes van de socialistische heropvoeding in zijn er in de eerste decennia van Sovjet-Rusland unieke dingen ontstaan.

Dit boek bevat een selectie van de beste Russische kindergedichten uit de periode 1923 en 1941, en werd rijkelijk geïllustreerd door de toverpen van Erik Bindervoet.

 

Tijger op straat ontving in 2010 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.

Deze verrassende bloemlezing, die soepel is vertaald door Robbert-Jan Henkes en mooi en passend geïllustreerd door Erik Bindervoet, biedt kinderen en volwassenen een bijzondere kennismaking met kinderpoëzie van klassieke Russische dichters uit een voorbije tijd.

 

 

Uit het Juryrapport van de Griffeljury 2010

 

 

Boeken

€ 17,95