De Boekenweek is in aantocht. Van 8 tot en met 16 maart ontvangt u bij besteding van 12,50 van uw boekverkoper het prachtige Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa.

Het thema van de Boekenweek is dit jaar Reizen, het motto \'Ondertussen ergens anders\'. Reden voor Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren drie veelgevraagde reisverslagen, die al geruime tijd niet meer leverbaar waren, opnieuw uit te brengen. 
In de aanloop naar de Boekenweek zetten wij hier op Facebook iedere dag één van die titels in de schijnwerpers. Als tip, opdat u die 12,50 vooral goed zult besteden.

Alexander Poesjkin: Reis naar Erzurum

Binnen het leven van Aleksander Poesjkin (1799-1837) vormt de reis die hij in 1829 in het kielzog van het Russische leger naar het Turkse Erzurum maakte een unieke gebeurtenis. Het zou de enige keer zijn dat hij de grenzen van het Russische Rijk overstak, al schrijft hij daar zelf met onvervalst Poesjkiniaanse humor over:

‘Een grens had voor mij iets mysterieus; vanaf mijn kinderjaren was het mijn lievelingsdroom geweest om te reizen. (...) Vrolijk reed ik de langverbeide rivier in, en mijn brave paard droeg me naar de Turkse oever. Maar die oever was al veroverd: ik was nog steeds in Rusland.’

Na zijn terugkeer zal Poesjkin, tot dat moment vooral bekend om zijn lyriek, zich hoofdzakelijk gaan bezighouden met proza, en daarmee de basis leggen voor een grote Russische literaire traditie.