Koos Meinderts (1953) debuteerde in 1983 als kinderboekenschrijver met Mooi meegenomen. Inmiddels heeft hij ruim vijftig titels op zijn naam staan. In 2003 werd Keizer en de verhalenvader bekroond met een Vlag en Wimpel. In 2009 ontving hij een Zilveren Griffel voor Ballade van de dood.

Koos Meinderts schrijft ook voor volwassenen. Naast boekteksten schrijft hij ook liedjes en theaterteksten. In 1991 ontving hij voor Terug bij af de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandse Kleinkunstlied. In 2012 werd het lied Maite Maria bekroond met de Willem Wilminkprijs.

Voor zijn roman De zee zien, die zich afspeelt in de jaren vijftig, ontving Meinderts in 2016 de Boekenleeuw. Naar het noorden, zijn boek over de kinderuitzettingen in de Hongerwinter, is bekroond met de Gouden Griffel 2017 en De schelmenstreken van Reinaert de Vos, Meinderts’ bewerking van het bekende middeleeuwse dierenepos, werd in november 2018 door het boekenpanel van DWDD uitgeroepen tot Boek van de Maand.

Eerder schreef hij samen met Harrie Jekkers de satirische romans Tejo, of de lotgevallen van een geëmancipeerde man en Kunst met peren.